Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A laptop-töltés szabályai

2022.08.09

Hogyan kell megfelelően feltölteni egy új laptopot?

laptop töltés szabályok - asus, dellFelhasználók számára a laptop töltési szabályok fontosak a a hosszú üzemidő és élettartam miatt. Leginkább hangsúlyos az új laptopok vagy új akkumulátor feltöltése először. Mindenkinek tudnia kell, hogyan lehet  helyesen feltölteni a laptopot.

Szervizi ügyfelek gyakran ismételt kérdései:

 • Használhatom a laptopomat töltés közben?
 • Hogyan lehet kiterjeszteni a laptop autonómiáját?
 • Hogyan lehet meghosszabbítani a laptop akkumulátorának élettartamát?
 • Hogyan kell megfelelő módon feltölteni az új laptopot?

Léteznek mítoszok, tévhitek. Oszlassuk el őket.

 1. Valahol mindannyian hallottuk, hogy tanácsos egy állandó teljes kisütés "nulláig", majd 2-3 alkalommal fullra tölteni, újra "kisütni" és így tovább, hogy tovább bírja az akku.
 2. Más szakértők azt javasolják, hogy az akkumulátort folyamatosan töltött állapotban tartsuk.
 3. És azt is mondják, hogy munka közben húzzuk ki a töltőt, a notebookot ne használjuk a hálózatról.

Mindezek a lehetőségek nem érvényesek. Szakemberünk válasza rövid lesz, mert ma már minden egyszerű, a laptopok gyártásának technológiája már régóta előrelépett. A legfontosabb:

Asus laptop töltés szabályai

 • ne tartsuk a laptopot melegben és hidegben

 • ne merítsük le az akkumulátort 0%-ig (amikor a laptop automatikusan kikapcsol).

 Egy kis elmélet a töltési szabályokhoz

Az akkumulátor 3-4-szer tovább bírja, ha a töltöttségi szintet 30 % és 80 % között tartod. Miért, kérdezed?

Mert ha a laptop akkumulátorának szintje 80%-a felett áll sokáig, egy keveset veszít a kapacitásából. Ha 30% alatti töltöttséggel használod, akkor a teljes akkumulátor kapacitása gyorsan csökken.

 • Tedd szokásoddá: amint a töltés „harminc” alá süllyed, azonnal töltsd fel a készüléket.

Új laptop vásárlása, használata, töltése

A gyártó új laptopjai általában 40/50/60%-os töltéssel jönnek. Ne feledkezzünk meg a "kalibrálási folyamatról" - ez lehetővé teszi a vezérlő minden meghibásodásának kiküszöbölését, és megakadályozza az aksi kapacitásának ezek miatti csökkenését.

Érdemes tudni:

 1. Bármely akkumulátor - Dell, Asus, HP, Lenovo - rendszeresen veszít kapacitásából és élettartamából, még akkor is, ha nem használják.
 2. A környezeti hőmérséklet nagyon fontos egy laptop számára. A magas és az alacsony környezeti hőmérséklet egyaránt hátrányosan befolyásolja a HDD-t, az SSD-t, a videochipet és a mobil számítógép processzorát. A készülék működésének legkényelmesebb mutatói a +15/-25 Celsius fok.
 3. Csak játék laptopokra vonatkozik. Nyáron, aktív használat mellett, különösen kinti 30 fokos hőmérsékleten, csatlakoztasson hozzá speciális hűtőbetéteket, vagy biztosítson sima felületet a laptop alatt (vagy még jobb, ha kissé emelje meg, és hagyja, hogy beszívja a hideg levegőt, pár könyv segíteni neked). Jó szolgálatot tesz egy mobil klímaberendezés.

Notebook-felhasználók számára a töltési szabályok igen fontosak a hosszú üzemidő és élettartam miatt.

Alkatrész webáruház választéka és Szaküzlet kínálata Budapesten tanácsadással:

Téma: Új laptopok vagy új akkumulátor feltöltése először. Tipp: Ne használd a gépedet azonnal a hidegről betérve (télen) - hagyd egy órán át szobahőmérsékleten felmelegedni a szobában.