Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gyémántok eredete. Hogyan lesz belőlük ékszer?

2022.02.28

gyemant.jpg

A gyémánt ékszerek töretlen népszerűségnek örvendenek. Nincs is méltóbb eljegyzési vagy évfordulós ajándék, mint egy gyönyörű drágaköves gyűrű vagy nyakék. Sokan azonban arra is kíváncsiak, honnan erednek ezek a kövek és milyen megmunkáláson mennek keresztül. Az alábbiakban erről írunk.

Eredetük

Furcsa belegondolni, hogy alkotóelemük a szén. Keletkezésük hosszú idő, a felszínre került darabok akár 1-3,3 milliárd évesek is lehetnek.

Keletkezés

Nagyon magas hőmérsékleten és nyomáson, a földkéreg mélyében jönnek létre, minimum 150 méterrel a föld alatt.

Felszínre jutás

A magma mozgásának és a vulkánkitöréseknek hatására kerülhetnek a felszínre. Emellett ritkábban meteorit becsapódások során is létrejöhetnek és felszínre juthatnak.

Tisztaság

Nem minden megtalált ásvány ugyanolyan minőségű. Vannak bennük nem homogén részek, azaz zárványok. Emellett külső hibájuk is lehet, például felesleges fazetta vagy karcolás. Ezek némelyike csiszolással sem tüntethető el.

A gyémántok színe

A színtelen, áttetsző darabokon túl gyakran sárgás vagy barnás árnyalatúak. Ritkán az alábbi színekben is előfordulnak:

  • zöld
  • rózsaszín
  • kék
  • fekete

Árnyalatukat a bennük lévő zárványok, azaz idegen anyagok adják. Az indiai drágakövekre jellemző a vízszerű tisztaság, míg az afrikaiak a legszínesebbek közé tartoznak. Eredetileg az áttetszőkre volt a legnagyobb kereslet. A természetben előforduló, különleges árnyalatú darabok azonban ritkaságuk miatt kerülnek nagy összegbe. Ez az oka, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható változatok gyakran színezettek.

Csiszolás

Kíváncsi vagy, hogy készül az igazi gyémánt gyűrű eljegyzésre? A csiszoló műhelyekben pontosan kiszámított formára csiszolják a nyers köveket. Ez a munka hónapokon át tart. Lényege, hogy az ásványban rejlő ragyogást előtérbe hozza. Megfelelő megmunkálással értéke sokszorosára nő. A leggyakoribb csiszolások a következők:

  • briliáns
  • smaragd
  • hercegnő
  • marquise
  • ovális

A megmunkálás után kerül az ékszerészhez a csodás kő, s így válik nyakékek, gyűrűk vagy karperecek díszévé.

Összefoglalva: A gyémántok hatalmas értékét egyrészt többmilliárd éves koruk adja, másrészt tisztaságuk és a megfelelő csiszolás. Hosszas folyamat során lesz belőlük az a gyönyörű ékszer, melyet szerettünknek vagy saját részre az ékszerboltban megvásárolhatunk.