Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az infrafűtés előnyei, hátrányai. Vélemények

2020.10.15

A hagyományos és az infrafűtés előnyei és hátrányai

infrafűtés - sötétsugárzó infra panelA melegítőkészülékek családjában külön csoportot képeznek az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő infravörös sugárzók. Ahhoz, hogy az infravörös készülékek kiválasztásánál észszerű döntést tudjunk hozni, fontos megismerkednünk az infrafűtés vélemények sokféleségével, az infrasugárzók működési elvével, valamint figyelembe kell venni az előnyeit és hátrányait.

A különböző inframelegítők sajátosságai

 Az IR-melegítőkészülékek működésének eredménye hasonló a Nap sugarainak hatásához. A sugárzott hő a levegő kizárásával közvetlenül a testünket melegíti fel, ami növeli a sugárzó hőforrás hatásfokát. Fokozatosan melegszik fel a fal és a padló, amelyek ettől kezdve szintén infravörös hőforrásul szolgálnak. 

Az elektromos infrasugárzókat feltételesen két csoportra oszthatjuk: világító infrasugárzókra és sötétsugárzókra. A világító vagy rövidhullámú készülékek fűtőeleme általában egy üvegcsőbe helyezett izzószál. Ezek jóval 60 Celsius-fok feletti hőmérsékleten elég fényesen sugároznak.

A sötét vagy hosszúhullámú elektromos melegítőkészülékek üzemi hőmérséklete legtöbbször 30–40 Celsius-fok körül van és elsősorban infrapanelek és fűtőfilmek alakjában fordulnak elő. Mivel ezek a készülék nem képesek túlmelegíteni testünket, ezért hosszabb időre is bekapcsolva hagyhatjuk őket. A karbonszálas sötétsugárzó kerámia infrapanelek élettartama akár évtizedekre tehető, így felhasználásuk gazdaságos.

Az infravörös fűtőkészülékek előnyei a hagyományos melegítőkészülékekkel szemben

A konvekciós fűtéssel szemben az infrafűtésnél elsősorban az egyszerű szerkezet, az alacsony ár írható az utóbbiak javára. De más előnyökkel is rendelkeznek.

 Közvetlen fűtés

 A konvekciós fűtés kétlépcsős: először a készülék a levegőt melegíti fel, majd a levegőtől melegszik fel a padló, a fal, a bútor és a szobában tartózkodók. Így a felhasznált energiának csak egy hányada jut el a végső felhasználóhoz.

Az infrasugárzótól a hő nem a levegő közvetítésével, hanem közvetlenül jut el hozzánk. Természetesen idővel a már meleg falaktól, a bútoroktól maga a levegő is felmelegszik. Ezért az elhasznált villamos energia teljes egészében hő formájában átadódik a testünknek.

Gyors hőátadás

Az olajradiátorok bekapcsolásától számított 30 perc után érezzük annak melegét. Először az olaj, majd a szoba levegője, és csak legvégül az emberi test melegszik fel. Az infravörös melegítőkészülékek a fűtőelemek felmelegedése után szinte azonnal, 30 másodpercen belül, átadják a hőenergiát. Ha az egész napos távollét után belépünk a hideg szobába az infrafűtés bekapcsolásakor szinte azonnal érezhetjük annak kellemes melegét.

Takarékosság

Mivel az IR-sugárzóknak nem kell felmelegíteniük az egész szobát, ezért a konvekciós fűtéshez képest kisebb teljesítményű készülékekkel is ugyanezt a hatást érhetjük el. Például egy közepes méretű hálószoba felmelegítésére 1500–2000 wattos olajradiátorokra van szükség. Ugyanazt a hatást érhetjük el egy 500 wattos IR-fűtőtest használatával, ha azt a szobában tartózkodóra irányítjuk. Már ebből a példából is láthatjuk, hogy a készülék beállításától és a felhasználótól való távolságtól függően akár 30–70 százalékos energiamegtakarítást is elérhetünk.

Konvekciós légáramlatok hiánya

A fizika törvényei szerint a hagyományos fűtőtestek által kibocsátott meleg levegő felfelé áramlik, ezért minél közelebb tartózkodunk a padlóhoz, annál hidegebbet érzünk. A laptopról vezérelhető infrapanel fűtőtestekből származó irányított hő, elhelyezésétől függetlenül, a beállítása szerinti területre esik. Az IR-sugarak nem lentről felfelé irányulnak, hanem egy előre meghatározott irányban. Konvekciós fűtés esetén a helyiségekben állandó légáramlás van, így működésekor por kering a levegőben.

Zónafűtés

Szakmai infrapanel-vélemények szerint nagyobb termek kifűtésére az infrapanelek azért alkalmasabbak a hagyományos fűtési rendszerekkel szemben, mivel az előbbiek képesek egy adott munkaterület hőmérsékletének fenntartására.

Az infrafűtés további előnyei: környezetbarát, egészségesebb levegő a szobában, szinte korlátlan élettartam, jótékony élettani hatás stb.

Az infrafűtés hátrányai

  1. Az IR-melegítők csak bekapcsolt állapotban sugároznak hőt.

Ezzel szemben, ha kikapcsoljuk az olajradiátorunkat, akkor a benne lévő olaj hőtároló képességének köszönhetően még egy jó darabig melegíti a helyiséget. Ez alkalmassá teszi a készüléket, hogy folyamatos hőleadás mellett automatikus ki-be kapcsolásával villamos energiát takarítson meg.

  1. Irányíthatóságából adódóan nem egyenletesen melegíti fel a szoba minden szegletét. Igaz ez könnyen kiküszöbölhető, ha egyszerre több ilyen készüléket alkalmazunk, és a helyiség különböző részeire irányítjuk.
  2. Negatív élettani hatása az emberre hosszabb és intenzív használat után. A testünket koncentráltan érő hő kiszárítja a bőrünket, és szervezetünk nem képes izzadással kompenzálni az adott testrész fokozott folyadékvesztését. A kiszáradt bőr később hámlani kezd.
  3. Bizonyos típusú hősugárzók veszélyt jelenthetnek a gyerekekre és házi kedvenceinkre. A magas üzemi hőmérsékleten működő IR-hősugárzók (ventilátoros-, kvarccsöves fűtőtest), amennyiben hozzáérünk a fűtőszálhoz vagy hővisszaverőhöz képesek megégetni kezünket, illetve a házi kedvenceink szőrét.
  4. Egyes IR-készülékek (kvarccsöves fűtőtest) a kisugárzott hő mellett erős fényforrások is egyben. Nappal ez nem okoz problémát. Sőt egy hűvösebb éjszakán egy kávéház teraszán üldögélve még hangulatfokozó szerepe is lehet. Azonban este a szobánkban a szemünkbe világító fényforrás zavarhatja nyugodt pihenésünket.

Mérlegelve az adott fűtéstechnológia rezsi-előnyeit és villanyszámla hátrányait érintő magyarországi infrafűtés véleményeket minden bizonnyal könnyebb kiválasztanunk a legmegfelelőbb fűtési rendszert és hősugárzó elemeket, mivel megalapozott vélemény, hogy az elkektromos infrafűtés a New Age infrapanelek felhasználásával környezetbarát, energiatakarékos és gazdaságos. Az infrasugárzók előnye az infravörös sugárzás jótékony hatásáról adott véleményekből is kiolvasható.