Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nem játék a pisztoly

2020.06.21

pisztoly.jpg

Verec Kenéz sokszor lakott már olyan helyen, külföldön is, ahol tőle kőhajításnyira zajlottak le rablótámadások, gyilkosságok. Csak egyetlen, kissé nevetséges helyzetben nem érezte magát bénának: amikor a keze ügyében gyermekjáték-pisztoly volt, s ráadásul nagyokat szóló, dühös hangú, amilyen keményen nem is szólhat egy tizedes revolvere - a zord öblösségéhez legalább ezredesi rang illett.

Hazahozta a fegyvert, itthon is jó hasznát vette, holott két krajcárt se ért a tüze - na de a hangja…

Valamikor réges-régen, örökzöld gyermekkorában az elegáns szomszéd ház kapuján gyönyörű kis fémtábla jelezte, hogy az itt lakó ügyvéd úr lőfegyver viselési engedéllyel bír. Amíg ott laktak, az ügyvédtől még diót, mogyorót sem lopott senki. Köztük, kis srácok között is elterjedt, hogy Lázár úrnak igazi lőfegyvere van - és ez úgy jelent meg lelki szemeik előtt, mint egy tank leszerelt, acél forgókupolája, beépített gépágyúval. A pisztoly meg se járta az eszüket. Végtére is az csak incifinci, komolytalan eszköz, értelmes ember arra ki se vált engedélyt. Elrettentő lőfegyver az minimum egy Katyusa.

Lázár dr. nemsokára öngyilkos lett, főbe lőtte magát az engedélyezett lőfegyverrel. Nagyot nőtt Oliver szemében (szentimentális, befolyásolható fiatalok ne olvassák tovább), eladdig a környéken ugyanis csak csődbe ment kávéház-tulajdonosról hallott, aki mérget ivott, meg ékszerhamisítással vádolt idős ötvösről, aki szíven szúrta magát (őt pedofíliával vádolták, s szó, mi szó: mindig csodálta, hogy annyi kicsi leányunokája van). Pusztán a vagyonáért senkit nem fojtottak meg a környéken, de Demeter bácsira rágyújtották a házát, mert megharagudott a családjára, s végrendeletében az egyházra hagyta bosszúból mindenét, mégpedig jól fizetett ügyvéd útján támadhatatlanul kiagyalva az érveket. Demeter bácsi az égő házból kimenekült, de ott sörétes puskával agyonlőtték.

Végkonklúzió: köll a rossebnek fegyver, csak tudjon róla mindenki, hogy rá egy óriáspiton, meg egy szép tigris vigyáz. A pisztoly nem játszik főszerepet.